nieuws

Koel huis zonder airco of warmtepomp?

‘Met een goed ontwerp kun je een woning op een natuurlijke manier afkoelen’

koel huis zonder airco of warmtepomp
Greenwinner deelt deze visie van Bert Blocken

Duurzaam bouwen met minder installatie, voor het aangename binnenklimaat in de winter én in de zomer. Net als Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica van de TU Eindhoven,  in dit artikel uitlegt, zegt Greenwinner dat er tegenwoordig veel bouwopties zijn om een huis met (bijna) geen installatie koel te houden in de zomer.  

We geven hieronder zeven tips om zonder te koelen met een airco
of warmtepomp een heerlijke binnentemperatuur te houden in de zomer. Door deze
tips toe te passen kan dat ook met minder techniek, dus met minder energieverbruik,
minder onderhoud, minder geluid en minder investering.
Ook de overheid wil voorkomen dat we de hitte te lijf gaan met energie
slurpende airco’s en ventilatoren.
Een duurzaam huis, koel in de zomer en warm in de winter, daar draait het om. 

Zeven tips voor bouwopties om een huis in de zomer koel te houden 

We geven zeven tips voor bouwopties om het huis koel te houden in de zomer

1. Bouwschil:
De bouwschil, daar begint het met de goede keuzes. Isolatie houdt in de winter de kou én in de zomer de warmte buiten. De opkomst van steeds meer natuurlijke isolatiematerialen zijn ook nog eens goed voor een gezond binnenklimaat. 
En denk ook eens aan een reflecterende coating op de buitengevel om effectief de warmte buiten te houden en in de winter de kou.

2. Kozijnen en glas:
Kozijnen en het glas maken ook een substantieel deel uit van de isolatie van de woning. Vacuüm glas en triple glas hebben HR++ glas al van zijn troon gestoten als het gaat om de betere U-waarde. Een voorbeeld hiervan is BENG glas.  Hiermee is voor zowel in de winter als in de zomer winst te behalen voor het binnenklimaat. 

3. Licht door het dak:
Een daglichtbuis i.p.v. een lichtstraat of een dakkoepel, is een slimme keuze om toch licht door je dak binnen te laten, zowel in de winter als in de zomer. En zo wordt de koude of warmte buitenshuis gehouden. 

4. Zonwering:
De zon buiten houden betekent de warmte buiten houden. Dus niet aan de binnenkant van het huis, maar aan de buitenzijde. Zoals bijvoorbeeld met:
– ’n zonnescherm of screen
– ’n overstek aan de gevel die de zomerzon buiten houdt, maar in de overige seizoenen de zon binnenlaat. 
– (licht) zonwerend glas kan ook een alternatief zijn

5. Ligging woning:
Veel grote ramen op het zuiden betekent veel warmte naar binnen. Bij nieuwbouw is het goed om te kijken hoe het huis op de kavel wordt geplaatst en waar grote en kleine ramen worden toegepast.

6. Ventilatiesystemen
Bij mechanische ventilatiesystemen is het verstandig te kiezen voor een systeem dat ook in de zomer helpt om het binnenklimaat gezond en koel te houden. Wij passen b.v. systemen toe die in de zomer de WTW ‘omkeren’ en zelfs in de zomerperiode ’s nachts zomernachtventilatie toepassen, alsof je, op het juiste moment, het raam openzet. 

7. Benut de koude uit de grond
Haal de kou uit de grond; dat kan met de Canadese putventilatie of grondbuisventilatie. Hiermee wordt de koele grond gebruikt om de warme buitenlucht af te koelen en deze afgekoeld in de woning te laten. Een duurzame oplossing met zo min mogelijk techniek of energiegebruik. 

Gezond en comfortabel wonen in de zomer met eenvoudige installatietechniek 

Greenwinner past all-electric installaties toe met zo min mogelijk techniek en energieverbruik om zo gezond en comfortabel te wonen. Door slimme keuzes te maken kan duurzaam en energiezuinig bouwen ook eenvoudig(er). Door bovenstaande tips toe te passen wordt daarvoor de juiste basis gelegd.

Nieuwsgierig hoe uw project kan aansluiten bij onze tips en aanpak?

Wij geven advies hoe de beste keuzes gemaakt kunnen worden en welke gebouw gebonden installatie past bij uw project. Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. 

Greenwinner. Professionals in duurzaam comfort.

Offerte zonnepanelen